LOTR-turnaussäännöt (versio 1.61)

 

Armeijalistat

 

Kun saavut turnaukseen, sinulla tulee olla selkeä armeijalista sekä Hyvän, että Pahan puolen armeijallesi. Sen tulee sisältää kaikki miniatyyrit armeijassasi sekä niiden pistehinta ja varusteet hintoineen. Laita myös nimesi ja puhelinnumerosi armeijalistaasi. Tuomarit eivät kerää listoja, mutta saattavat suorittaa pistotarkastuksia. Lisäksi listat tulee antaa vastustajan katsottavaksi ennen pelin alkua.

 

Muista tarkistaa, ettei armeijalistasi sisällä laittomuuksia ja sisältää täsmälleen käyttämäsi armeijan. Mahdolliset laittomuudet, olivatpa kuinka tahattomia tahansa, voivat tuomarin päätöksellä johtaa siihen, että et voi voittaa turnauksessa palkintoja. Joka tapauksessa sinun on korjattava listasi välittömästi lailliseksi tavalla tai toisella. Turnaus pelataan 600 pisteen armeijoilla, joka tarkoittaa, että 610 pistettä voi käyttää toiseen armeijaan. Loput pisteistä voi käyttää toiseen armeijaan, kuitenkin niin, että armeijoissa saa olla yhteensä maksimissaan 1200 pisteellä joukkoja. 

 

Armeijoiden rajoitukset

 

Armeijoiden muodostamiseen käytetään Legions of the Middle-earth –kirjassa esitettyjä sääntöjä seuraavin poikkeuksin:

1: Model Limit on 3-50, eikä 3-75.

2: Bow Limit lasketaan kaikista armeijan miniatyyreistä, ei ainoastaan rivimiehistä (Warriors).

3: Liittoutuneissa armeijoissa Bow Limit lasketaan jokaiselle armeijan osastolle erikseen, kuten LoME – kirjan sivulla 8 on ilmoitettu. Tässäkin tapauksessa Bow Limit lasketaan kaikista osaston miniatyyreistä, ei vain rivimiehistä. Poikkeuksena ovat osastot, jotka koostuvat pelkästään sankareista. Tällaisen osaston ei tarvitse noudattaa jousirajoitusta, mutta koko armeijan tulee silti noudattaa jousirajoitusta.

4: Armeijassa tulee olla vähintään 200 pisteen edestä hahmoja, joiden hinta varusteineen on 24 pistettä tai enemmän.

5: Kumpaakin armeijaa kohti pelaajalla tulee olla 1-2 kohdemerkkiä 40 mm pyöreällä alustalla.

 

Tarkennuksena ja huomautuksena mainittakoon vielä seuraavia asioita:

1: Armeijaan voi valita vain sellaisia armeijalistoissa olevia sankareita ja rivimiehiä, joiden varsinaiset säännöt on jo julkaistu joko pelin sääntökirjassa, sinikantisissa lisäosissa, tai White Dwarf -lehdissä. WD-lehden numero pitää olla 345 tai uudempi, sitä vanhemmat WD-säännöt eivät ole käytössä.

2: Jos lisäosassa (esim. Ruin of Arnor, Harad jne.) olevassa armeijalistassa on eroja LoME:ssa olevaan armeijalistaan, käytetään lisäosan armeijalistaa.

3: Jos hahmon säännöissä on eroa sääntökirjan, Journey- ja Sourcebookin välillä, käytetään Sourcebookin sääntöjä. Jos sellaisia ei ole, niin siinä tapauksessa käytetään Journey-kirjan sääntöjä. Jos hahmon säännöissä on eroa kahden Scourcebookin välillä, käytetään uusimpaa.

4: Sankareilla ei välttämättä ole kaikissa armeijalistoissa mahdollisuutta ostaa kaikkia niitä varusteita, joita sankari voi ostaa normaalisti sääntökirjassa tai lisäosissa. Nämä rajoitukset ovat tarkoituksellisia, mutta osa puuttuvista varusteoptiosta on palautettu erratassa (linkki alla). Sellaisia varusteoptiota, joita ei varsinaisissa säännöissä vielä ole (esim. hevonen Gil-galadille tai jouset Rohan Royal Guardeille), ei saa käyttää.

5: Niitä sankareita ja rivimiehiä, jotka eivät esiinny lisäosien tai LoME – kirjan armeijalistoissa, ei saa käyttää. (Esim. Tom Bombadil, Goldberry, Gollum, Golfimbul jne.)

6: Kummankin armeijan sisältämä johtaja (Leader) pitää olla erikseen mainittuna armeijalistassa. Huomaa, että jotkut sankarit eivät armeijalistojen mukaan saa olla armeijan johtajia, ja että johtajan ei tarvitse olla armeijan kallein sankari.

 

Tärkeät lisäykset tai muutokset sääntöihin:

 

Viralliset FAQ:ta ja Erratat ovat käytössä. Ne löytvät Games Workshopin sivuilta

(www.games-workshop.com) seuraavan polun alta: Gaming --> Errata and FAQ Articles

 

Myös epävirallinen errata LOTR-armeijalistoihin on käytössä. Linkki on alla:

http://www.tommiojala.net/armyerrata.pdf

 

Tarkennukset pelin perussäänöihin:

 

Huomaa, että armeija on Broken, kun tasan puolet tai enemmän alkuperäisestä miniatyyrimäärästä on kuollut. Spider Queen lasketaan kuolleeksi Broken-rajaan silloin, kun itse Spider Queen ei ole enää pelissä (Broodlingit jätetään huomioimatta). Wargilla ratsastavat soturit ja sankarit lasketaan kuolleiksi Broken-rajaan vasta, kun ratsastaja, sekä warg eivät ole enää pelissä.

 

Pelin päättyminen tarkastellaan aina vertaamalla sen hetkistä miniatyyrimäärä kentällä (tässäkin tapauksessa Broodlingit jätetään huomioimatta) alkuperäiseen miniatyyrimäärään. Alkuperäiseen miniatyyrimäärään kaikki ratsuväki sekä Spider Queen lasketaan yhdeksi miniatyyriksi.

 

Muutokset ja tarkennukset pelin hahmojen sääntöihin:

 

“Jousi selässä” –sääntö (Valinnainen sääntö)

Pelaajan tulee ilmoittaa vastustajalle, jos hän on päättänyt käyttää tätä sääntöä armeijassaan. Alla mainittuja hahmoja ei ole pakko varustaa jousilla. Tällöin miniatyyrejä ei lasketa jousimiehiksi, eivätkä he voi käyttää jousiaan, mutta miniatyyrin pistehinta säilyy samana. Jousettomia miniatyyrejä voi kuvata pelissä normaaleilla miniatyyreillä seuraavilla tavoilla:

Riders of Rohan, Khandish Horsemen: Ainoastaan niillä miniatyyreillä on jousi, joilla jousi on kädessä. Niillä miniatyyreillä, joilla jousi on selässä, ei ole jousta pelissä.

Rangers of Arnor: Niillä miniatyyreillä, joilla on miekka kädessä, ei ole jousta pelissä.

 

Grima

Griman käyttö turnauksessa on kielletty.

 

Rohan Outriders

Gamlingin Royal Banner of Rohan ei lisää ollenkaan Mightia Rohan Outriderelle.

 

Spider Queen

Spider Queen on nimetty sankari, joten niitä voi olla armeijassa vain yksi.

 

Mumak

Harad-lisäosa sisältää pieniä korjauksia ja selvennyksiä mumakin sääntöihin, ja nämä säännöt korvaavat sääntökirjan säännöt. Niissä skenaarioissa, joissa mumak tulee kentälle vahvistuksina kesken pelin, pelaaja saa ennen pelin alkua pelaaja päättää, mitkä armeijalistan hahmoista hänellä on mumakin kyydissä. Näille ei heitetä omaa Reinforcements-heittoa, vaan ne saapuvat mumakin mukana.

 

Sotakoneet

Niissä skenaarioissa, joissa sotakoneet tulevat kentälle vahvistuksina kesken pelin, sotakoneelle ja sen miehistölle ei heitetä erikseen noppaa, vaan yhden sotakoneen koko miehistö (mukaan lukien lisämiehistö, insinöörikapteenit jne.) tulee automaattisesti kentälle sotakoneen mukana. Kun sotakone saapuu, se pitää kantaa kentälle normaalien sääntöjen mukaan, ja koko miehistön on pysyteltävä 3” säteellä koneesta ensimmäisen vuoron ajan.

 

 

Muutokset ja tarkennukset pelin armeijalistojen sääntöihin:

 

Grey Company

Legions of the Middle-earth tai The Ruin of Arnor kirjassa ilmoitettu erikoissääntö Grey Company – armeijalle ei ole käytössä. Sen sijaan Grey Company-armeijassa saa olla maksimissaan joka toisella miniatyyrillä jousi (50 %). Liittolaisarmeijoiden tapauksessa Grey Company-osasto käyttää tätä sääntöä, loppu armeija käyttää normaaleja sääntöjä.

 

 

Skenaariot

 

Turnauksessa pelataan ennalta määritetyt skenaariot, jotka löytyvät Legions of Middle Earth - kirjasta. Parittomilla kierroksilla pelaajat heittävät noppaa, suuremman luvun heittänyt pelaa skenaarion Hyvän puolen armeijallaan, ja pienemmän luvun heittänyt Pahan puolen armeijallaan. Tasatilanteet uusitaan. Jos pelaajat ovat pelanneet vastakkain kerran aiemmalla kierroksella, käyttävät he parittomalla kierroksella automaattisesti niitä armeijoitaan, joilla he eivät ole vielä pelanneet vastakkain. Parillisilla kierroksilla pelaajat käyttävät skenaariossa toista armeijaansa, kuin mitä he käyttivät edellisessä skenaariossa.

Maasto on järjestäjien valmiiksi asettelema, eikä sen järjestystä saa muuttaa. Pelaajien tulee ennen pelin alkua sopia mitä mikäkin maasto edustaa ja miten se vaikuttaa pelissä. Turnausskenaarioissa maastoja ei voi tuhota. Jos olet pelannut jo pöydällä, pyydä tuomareita muuttamaan maastoasetelmaa. Jos olet jo pelannut vastustajaasi vastaan molemmilla armeijoillasi, pyydä tuomareita järjestämään pelipareja uudestaan. Skenaario pitää pelata määrätyn peliajan puitteissa. Jos peliaikaa on jäljellä alle viisi minuuttia, ei uutta kierrosta saa enää aloittaa. Kun käytössä oleva peliaika on ylittynyt viidellä minuutilla, loppuu peli välittömästi.

 

Skenaarioiden maksimipeliajat ovat:

 

Storm the Camp:                                    1h 45 min

Domination:                                            2h

Meeting Engagement:                            2h

To Kill a King:                                        1h 45min

Take and Hold:                                       2h

Reconnoitre:                                            1h 45min

A Clash of Piquets                                  1h 15min

 

Kaikki skenaariot pelataan 4’ x 4’ kokoisilla pöydillä. Lisäksi seuraavia tarkennuksia ja lisäyksiä käytetään.

 

Skenaariot, joissa hahmot saapuvat pöydän laidalta peliin:

Niissä skenaarioissa, joissa mumak tulee kentälle pöydän laidalta, pelaaja saa ennen pelin alkua pelaaja päättää, mitkä armeijalistan hahmoista hänellä on mumakin kyydissä. Nämä kaikki saapuvat kerralla, eikä niille ei heitetä omaa Reinforcements-heittoa, vaan ne saapuvat mumakin mukana.

 

Sama pätee sotakoneisiin, yhden sotakoneen koko miehistö (mukaan lukien lisämiehistö, insinöörikapteenit jne.) tulee automaattisesti kentälle sotakoneen mukana. Kun sotakone saapuu, se pitää kantaa kentälle normaalien sääntöjen mukaan, ja koko miehistön on pysyteltävä 3” säteellä koneesta ensimmäisen vuoron ajan.

 

Storm the Camp

1: Vain ne miniatyyrit, joiden alustat ovat kokonaan valtausalueen sisäpuolella, otetaan huomioon, kun tarkastellaan, onko alue vallattu.

2: Miniatyyrit, joiden voima on 6 tai enemmän, lasketaan kolmeksi miniatyyriksi, kun tarkastellaan, onko alue vallattu.

3: Mumakin kyydissä olevat hahmot eivät voi täyttää tehtävän objektiiveja.

 

Domination

1: Skenaariossa ei yritetä vallata neljää maastonkappaletta, vaan sen sijaan käytetään neljää kohdemerkkiä, jotka ovat 40mm pyöreillä alustoilla. Merkkien keskikohdat asetetaan 22” päähän pöydän keskipisteestä kohti pelialueen kulmia. Kohdemerkit eivät haittaa näkyvyyttä ollenkaan, mutta niiden yli ei saa liikkua ollenkaan (eli ne lasketaan Impassable Terrainiksi). Kohdemerkkejä ei voi tuhota tai muuten poistaa pelikentältä. Näitä kohdemerkkejä vallataan skenaarion normaalien sääntöjen mukaisesti. (Huomaa kuitenkin, kohdemerkin päällä ei voi olla).

2: Minor Victory:n saavuttamiseen riittää, että olet ottanut haltuun enemmän objektiiveja, kuin vastustaja. Major Victory on edelleen mahdollista vain ottamalla haltuun kaikki neljä kohdemerkkiä.

 

Meeting Engagement

1: Kaikki miniatyyrit voivat liikkua ensimmäisellä vuorolla 12”, riippumatta siitä, mikä niiden normaali liikenopeus on. Ensimmäisellä vuorolla ampuminen on kielletty.

2: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

3: Major Victory:n saavuttamiseen vaaditaan normaalien voittoehtojen lisäksi, että voittava armeija ei saa olla ”Broken”. Jos voittava armeija on ”Broken”, kyseessä on Minor Victory.

 

To Kill a King

1: Jos armeijan Leader on mumak, pitää itse norsu tappaa. Howdahiin tai Commanderiin/Mahudiin tulleilla vammoilla ei ole merkitystä.

2: Legolas ei voi käyttää Deadly Shot –erikoissääntöään osuakseen automaattisesti vastustajan armeijan Leaderiin. Kolmen laukauksen käyttäminen vastustajan armeijan Leaderiin ei kuitenkaan ole kiellettyä.

 

Take and Hold

1: Mumakilla ei voi vallata kohdetta, koska sen alusta ei mahdu kokonaan alueelle. Myös mumakin kyydissä olevat hahmot ovat liian kaukana vallatakseen kohdetta.

 

Reconnointre

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

2: Jos mumak poistuu kentältä vastustajan päädystä, lasketaan itse norsun, Commanderin/Mahudin ja kaikkien kyydissä olevien hahmojen täyttäneen tehtävän objektiivit.

3: Vastustajan päädystä poistuneet miniatyyrit lasketaan kuolleiksi, kun lasketaan onko armeija Broken tai pienentynyt kolmannekseen.

 

A Clash of Piquets

1: Vahvistukset tulevat kentälle pelaajan aloituskulmaa sivuavista pöydänlaidoista, korkeintaan 24” päähän aloituskulmasta.

 

Turnauksen pisteytys

 

Pelikierroksia pelataan ennalta määrätty määrä, joista jokaisella pelataan yksi peli. Jokaisesta pelistä saa pelipisteitä, maalauspisteitä ja teemapisteitä alla olevien ohjeiden mukaan. Jokaisen pelikierroksen jälkeen pelaajat tuovat turnauksen alussa saamansa kaavakkeet tuomarille, joka päivittää tulokset.

 

Turnauksen voittaa se pelaaja, joka saa eniten pisteitä alla olevista kategorioista. Turnauksen jälkeen kaikki pelaajan saamat pisteet lasketaan yhteen, ja se pelaaja, jolla on eniten pisteitä, on turnauksen voittaja. Tasapelin sattuessa voittaja on se pelaaja, kummalla on enemmän pelipisteitä. Jos tilanne on vieläkin tasan, ratkaistaan voittaja teemapisteiden perusteella. Jos tilanne on edelleen tasan, tämän jälkeen katsotaan maalauspisteitä, ja jos tilanne on vieläkin tasan, ratkaistaan pelaajien sijoitus arvalla, mikäli tarkalla sijainnilla on merkitystä palkintojen kannalta.

 

Pelipisteet (0, 5, 10, 15 tai 20 jokaisesta pelistä)

 

Pelin lopputuloksen perusteella jaetaan pisteitä seuraavasti:

 

Merkittävä voitto 20-0

Marginaalinen voitto 15-5

Tasapeli 10-10

Luovutus 20-0

 

Voiton taso määräytyy skenaariossa esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

 

Maalauspisteet (0, 1, 2, 3 tai 4 jokaisesta pelistä)

 

Maalauspisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle maalauspisteitä seuraavan ohjeen mukaan:

 

3 pistettä: Koko armeija on maalattu ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on yksityiskohtaista ja hienoa.

 

2 pistettä: Koko armeija on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on kohtalaista.

 

1 piste: Armeijan maalaus ja alustojen viimeistely on kohtalaista. Yli 3/4 armeijan miniatyyreista on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja näiden alustat viimeisteltyjä.

 

0 pistettä: Enemmän kuin 1/4 armeijasta on maalaamatta tai selvästi kesken.

 

Kuvaavuusbonus (+1 piste): Vastustajan armeijalle tulee antaa ylimääräinen maalauspiste, jos se täyttää seuraavat kriteerit:

 

Armeija on täysin kuvaava. Jokaisella miniatyyrillä tulee näkyä samat varusteet, jotka sille on armeijalistassakin merkitty. Miniatyyrin ajatellaan aina kantavan profiilinsa standardivarusteita, mutta ylimääräiset aseet ja muut optiot tulee olla näkyvissä niin, että vastustaja voi päätellä miniatyyrin varustuksen sen ulkonäön perusteella.

 

Konversiot ovat sallittuja, kunhan ne ovat kuvaavia. Niiden tulee olla oikean kokoisella alustalla ja karkeasti ottaen samankokoisia kuin vastaava oikea miniatyyri. Esimerkiksi Cave Trollista konvertoitu Mordor Troll on sallittu, koska ei ole huomattavasti pienempi, kunhan alusta on halkaisijaltaan 60mm (sama kuin Mordor Trollilla), ja miniatyyriä on muuten konvertoitu Mordor Trollin oloiseksi.

 

Teemapisteet (0, 2, 4, tai 6 jokaisesta pelistä)

 

Teemapisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle teemapisteitä seuraavien ohjeiden mukaan:

 

4 pistettä: Hyvä teema. Armeija sopii hyvin LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten esittämään kuvaan Keskimaasta.

 

2 pistettä: Hieman ontuva teema. Teemassa on jokseenkin järkevä pohja, mutta siinä on jotain, mikä ei oikein tunnu sopivan LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten esittämään kuvaan Keskimaasta.

 

0 pistettä: Huono teema. Teemaa ei pysty mitenkään järkevästi perustelemaan LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten avulla.

 

Persoonallisuusbonus (+2 pistettä): Vastustajan armeijalle tulee antaa kaksi ylimääräistä teemapistettä, jos se täyttää seuraavat kriteerit:

 

Armeijan teema on erityisen mielenkiintoinen ja persoonallinen. Armeija on turnauskokoonpanoksi hieman yllättävä, ja tyyliä on selkeästi ajateltu ensin, ja tehokkuutta vasta sen jälkeen. Juuri tällaisia armeijoita haluat nähdä lisää turnauksissa.