LOTR-turnaussäännöt (versio 1.4)

 

Armeijalistat

 

Kun saavut turnaukseen, sinulla tulee olla selkeä armeijalista sekä Hyvän, että Pahan puolen armeijallesi. Sen tulee sisältää kaikki miniatyyrit armeijassasi sekä niiden pistehinta ja varusteet hintoineen. Laita myös nimesi ja puhelinnumerosi armeijalistaasi. Tuomarit eivät kerää listoja, mutta saattavat suorittaa pistotarkastuksia. Lisäksi listat tulee antaa vastustajan katsottavaksi ennen pelin alkua.

 

Muista tarkistaa, ettei armeijalistasi sisällä laittomuuksia ja sisältää täsmälleen käyttämäsi armeijan. Mahdolliset laittomuudet, olivatpa kuinka tahattomia tahansa, voivat tuomarin päätöksellä johtaa siihen, että et voi voittaa turnauksessa palkintoja. Joka tapauksessa sinun on korjattava listasi välittömästi lailliseksi tavalla tai toisella. Turnaus pelataan 600 pisteen armeijoilla, joka tarkoittaa, että 610 pistettä voi käyttää toiseen armeijaan. Loput pisteistä voi käyttää toiseen armeijaan, kuitenkin niin, että armeijoissa saa olla yhteensä maksimissaan 1200 pisteellä joukkoja. 

 

Armeijoiden rajoitukset

 

1: Armeijaan käytetyt joukot voidaan valita niistä joukoista, jotka esiintyvät pelin kovakantisesta sääntökirjassa tai sen jälkeen julkaistuissa lisäosissa. Varsinaisen sääntökirjan A Shadow in the East -osastolta ei saa valita joukkoja koska A Shadow in the East-lisäosa sisältää niiden päivitetyt versiot.

2: Lisäksi sääntökirjan painovirheiden takia sallittuja joukkoja ovat King of the Dead sekä Army of the Dead (säännöt Mines of Moria -paketin sääntökirjassa tai netissä, linkki alla.)

http://uk.games-workshop.com/thelordoftherings/armyofthedead/1/

3: Niitä miniatyyrejä, joiden varsinaiset säännöt ovat vielä julkaisematta, mutta ne esiintyvät Legions of Middle Earth  kirjassa, ei saa käyttää. Tämä koskee myös sellaisia varusteoptiota, joita ei varsinaisissa säännöissä vielä ole (esim. hevonen Gil-galadille tai rumpu Mordorin peikolle).

5: Seuraavat hahmot ovat kiellettyjä: Tom Bombadil, Goldberry, Gollum, the Watcher in the Water)

6: Yhdessä armeijassa pitää olla 3 - 50 miniatyyriä.

7: Kummankin armeijan tulee sisältää vähintään 200 pisteen edestä sankareita (Heroes) ja lipunkantajia (Warriors with Banner), mutta ylärajaa näille ei ole. Sekä lipunkantajan että itse lipun hinta lasketaan tähän rajaan. Goblinien rumpu ja hobittien viestitorvien kantajat (signal horn) lasketaan myös tähän rajaan.

8: Kummankin armeijan tulee sisältää johtaja (Leader). Tämä pitää olla yksi armeijasi sankareista, mutta sen ei tarvitse olla kallein sankari.

9: Maksimissaan kolmasosa (pyöristä alas) armeijan sotureista (Warriors) saa olla aseistautunut jousin tai varsijousin. Sotureita, joilla on heittoaseita, tai Throw Stones –kyky, ei lasketa tähän rajaan. Huomaa, että tämä sääntö koskee vain sotureita (warriors), ei sankareita.

10: Yhdessä armeijassa saa olla maksimissaan 3 sotakonetta. Itse sotakoneita ei lasketa 50 miniatyyrin rajaan, mutta niiden miehistöt lasketaan.

 

Tärkeät lisäykset tai muutokset sääntöihin

 

Viralliset FAQ:ta ja Erratat ovat käytössä. Linkki on alla:

http://uk.games-workshop.com/news/errata/3/

 

Myös epävirallinen Legions of Middle Eartherrata on käytössä. Linkki on alla:

http://www.hytti.uku.fi/~tojala/LoMEerrata.pdf

 

Alla listattuja ratsastajia koskevat seuraavat sääntölisäykset:

 

Rohanin, Haradin ja Khandin ratsastajista (tavalliset ja palkkasoturit) ainoastaan ne, joilla on vain jousi kädessä, lasketaan varustautuneiksi jousin. Niitä joilla jousi on selässä, ei lasketa jousimiehiksi, eivätkä he voi käyttää jousiaan, mutta miniatyyrin pistehinta säilyy samana. HUOM! Tämä on vaihtoehtoinen sääntö, eli pelaajan tulee ennen peliä ilmoittaa vastustajalleen, onko hän käyttänyt tätä sääntöä armeijoissaan vai ei.

 

Grimaa koskevat seuraavat sääntölisäykset:

A. Grima paljastuu automaattisesti, jos minkä tahansa vuoron alussa hänen vaikutusalueensa sisällä (6”/12 cm) on kaksi kertaa enemmän Pahan puolen miniatyyrejä kuin Hyvän puolen miniatyyrejä.

B. Sen jälkeen kun Grima on paljastunut, hänen Mightia koskeva erikoissääntönsä ei enää toimi.

C. Grima ei voi vallata objektiiveja tehtävissä (esim. Take and Hold tai Domination) tai lasketa koskaan Recoinnoitre – skenaarion objektiiveihin. Hän ei myöskään voi olla pakenija Cornered! – skenaariossa.

 

Rohan Outridereitä koskee seuraava sääntölisäys:

Rohan Outridereitä saa olla maksimissaan kuusi kappaletta sellaisessa listassa, jossa on myös Gamling, joka on varustettu Royal Banner of Rohanilla.

 

Armeijoita, jotka pystyvät ampumaan jousilla (kaikki jousityypit, mukaan lukien varsijouset) 20 laukausta tai sen yli vuorossa, koskee seuraava sääntölisäys:

Pelaaja saa ampua armeijallaan maksimissaan 20 laukausta jousilla/varsijousilla yhdessä vuorossa. Enempää laukauksia ei saa ampua. Kun armeija on Broken, armeijalla saa ampua maksimissaan 10 laukausta jousilla/varsijousilla yhdessä vuorossa.

 

Skenaariot

 

Turnauksessa pelataan ennalta määritetyt skenaariot, jotka löytyvät joko pelin sääntökirjasta tai Legions of Middle Earth - kirjasta (Take and Hold - skenaariosta pelataan LoME-kirjan versiota). Parittomilla kierroksilla pelaajat heittävät noppaa, suuremman luvun heittänyt pelaa skenaarion Hyvän puolen armeijallaan, ja pienemmän luvun heittänyt Pahan puolen armeijallaan. Tasatilanteet uusitaan. Parillisilla kierroksilla pelaajat käyttävät skenaariossa toista armeijaansa.

Maasto on järjestäjien valmiiksi asettelema, eikä sen järjestystä saa muuttaa. Pelaajien tulee ennen pelin alkua sopia mitä mikäkin maasto edustaa ja miten se vaikuttaa pelissä. Turnausskenaarioissa maastoja ei voi tuhota. Jos olet pelannut jo pöydällä, pyydä tuomareita muuttamaan maastoasetelmaa. Jos joudut samaa vastustajaa vastaan uudestaan samoilla armeijoilla, pyydä tuomareita järjestämään pelipareja uudestaan. Skenaario pitää pelata määrätyn peliajan puitteissa. Jos peliaikaa on jäljellä 5 minuuttia tai alle, ei uutta kierrosta saa enää aloittaa. Kesken oleva kierros pelataan kuitenkin aina loppuun asti.

 

Skenaarioiden maksimipeliajat ovat:

 

Meeting Engagement:                            2h

Take and Hold:                                       2h

Relief Force:                                           1h 45min

Pitched Battle:                                        1h 45min

Domination:                                            1h 45min

To Kill a King:                                        1h 45min

Reconnoitre:                                           1h 45min

Cornered!:                                              1h 15min

 

Kaikki skenaariot pelataan 4’ x 4’ kokoisilla pöydillä. Lisäksi seuraavia tarkennuksia ja lisäyksiä käytetään:

 

Meeting Engagement

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

 

Take and Hold

1: Jos pelaaja pelaa mumakilla, hän saa ennen pelin alkua pelaaja päättää, kuinka paljon Haradrim Warrioreja hänellä on mumakin kyydissä. Näille ei heitetä omaa Reinforcements-heittoa, vaan ne saapuvat mumakin mukana. Mumakilla ei voi vallata kohdetta, koska sen alusta ei mahdu kokonaan alueelle. Myös kyydissä oleva haradilaiset ovat liian kaukana vallatakseen kohdetta.

 

Pitched Battle

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

 

Domination

1: Skenaariossa ei yritetä vallata neljää maastonkappaletta, vaan sen sijaan käytetään neljää kolikolla merkattua objektiivia. Kolikot asetetaan 22” päähän pöydän keskipisteestä kohti pelialueen kulmia. Näitä objektiiveja vallataan kuten Take and Hold - skenaarion kohdetta, sillä erotuksella, että mumak voi vallata yhden kohteen olemalla kosketuksissa sen kanssa tai peittämällä sen kokoaan alleen.

2: Jos sekä mumak, että vastustajan joukkoja on kiinni vallattavassa kohteessa pelin lopussa, lasketaan itse norsun, Commanderin/Mahudin ja kaikkien kyydissä olevien haradilaisten olevan kiinni vallattavassa kohteessa, kun tarkastellaan, kumman hallussa kohde on.

 

To Kill a King

1: Jos armeijan leader on mumak, pitää itse norsu tappaa. Howdahiin tai Commanderiin/Mahudiin tulleita vammoja ei lasketa.

 

Reconnointre

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

2: Jos mumak poistuu kentältä vastustajan päädystä, lasketaan itse norsun, Commanderin/Mahudin ja kaikkien kyydissä olevien haradilaisten täyttäneen tehtävän objektiivit.

3: Vastustajan päädystä poistuneet miniatyyrit lasketaan kuolleiksi, kun lasketaan onko armeija Broken tai pienentynyt kolmannekseen.

 

Cornered!

1: Pakenija lasketaan poistuneeksi kentältä, kun sen alusta ylettää kentän reunaan.

2: Gobliinien rumpu, sotakone tai osa sen miehistöä eivät voi olla pakenijoita. Seuraavaksi kallein miniatyyri on pakenija.

3:Jos pakenija on mumak, itse mumakiin tulleen vammat lasketaan. Howdahiin tai Commanderiin/Mahudiin tulleita vammoja ei lasketa.

 

Turnauksen pisteytys

 

Pelikierroksia pelataan ennalta määrätty määrä, joista jokaisella pelataan yksi peli. Jokaisesta pelistä saa pelipisteitä, maalauspisteitä ja teemapisteitä alla olevien ohjeiden mukaan. Jokaisen pelikierroksen jälkeen pelaajat tuovat turnauksen alussa saamansa kaavakkeet tuomarille, joka päivittää tulokset.

 

Turnauksen voittaa se pelaaja, joka saa eniten pisteitä alla olevista kategorioista. Turnauksen jälkeen kaikki pelaajan saamat pisteet lasketaan yhteen, ja se pelaaja, jolla on eniten pisteitä, on turnauksen voittaja. Tasapelin sattuessa voittaja on se pelaaja, kummalla on enemmän pelipisteitä. Jos tilanne on vieläkin tasan, ratkaistaan voittaja teemapisteiden, kuvaavuuspisteiden ja kokoonpanopisteiden yhteissumman perusteella. Jos tilanne on edelleen tasan, tämän jälkeen katsotaan maalauspisteitä, ja jos tilanne on vieläkin tasan, ratkaistaan pelaajien sijoitus arvalla.

 

Pelipisteet (0, 5, 10, 15 tai 20 jokaisesta pelistä)

 

Pelin lopputuloksen perusteella jaetaan pisteitä seuraavasti:

 

Merkittävä voitto 20-0

Marginaalinen voitto 15-5

Tasapeli 10-10

Luovutus 20-0

 

Voiton taso määräytyy skenaariossa esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

 

Maalauspisteet (0, 1, 2 tai 3 jokaisesta pelistä)

 

Maalauspisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle maalauspisteitä seuraavan ohjeen mukaan:

 

3 pistettä: Koko armeija on maalattu ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on yksityiskohtaista ja hienoa.

 

2 pistettä: Koko armeija on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on kohtalaista.

 

1 piste: Armeijan maalaus ja alustojen viimeistely on kohtalaista. Yli 3/4 armeijan miniatyyreista on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja näiden alustat viimeisteltyjä.

 

0 pistettä: Enemmän kuin 1/4 armeijasta on maalaamatta tai selvästi kesken.

 

Kokoonpanopisteet (0 tai 3 jokaisesta pelistä)

 

Kokoonpanopisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle kokoonpanopisteet jos vastustajan armeija täyttää seuraavat kriteerit:

 

3 pistettä: Armeija on muodostettu käyttämällä Legions in Middle Earth (LoME)– kirjan armeijalistoja. Armeijan johtaja (Leader) ei saa olla sellainen hahmo, joka ei LoME:n mukaan saa olla armeijan johtaja. Armeija voi olla valittu yhdestä LoME:n armeijalistasta tai olla liittolaisarmeija. Liittolaisarmeijan tulee noudattaa LoME:n liittolaisarmeijoita koskevia sääntöjä, eli sen kaikkien osastojen tulee saada liittoutua keskenään, jokaisesta osastosta on vähintään yksi sankari ja jousirajoitus on laskettu jokaisen osaston sotureille erikseen. Jos et ole varma, tulisiko vastustajan armeijalle antaa kokoonpanopisteet, pyydä apua muilta pelaajilta tai turnauksen tuomarilta.

 

Muista ottaa huomioon sääntöpaketin alussa ilmoitetut korjaukset LoME – kirjaan.

 

Kuvaavuuspisteet (0 tai 1 jokaisesta pelistä)

 

Kokoonpanopisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle kuvaavuuspisteen jos vastustajan armeija täyttää seuraavat kriteerit:

 

1 piste: Armeija on täysin kuvaava. Jokaisella miniatyyrillä tulee näkyä samat varusteet, jotka sille on armeijalistassakin merkitty. Miniatyyrin ajatellaan aina kantavan profiilinsa standardivarusteita, mutta ylimääräiset aseet ja muut optiot tulee olla näkyvissä niin, että vastustaja voi päätellä miniatyyrin varustuksen sen ulkonäön perusteella.

 

Konversiot ovat sallittuja, kunhan ne ovat kuvaavia. Niiden tulee olla oikean kokoisella alustalla ja karkeasti ottaen samankokoisia kuin vastaava oikea miniatyyri. Esimerkiksi Cave Trollista konvertoitu Mordor Troll on sallittu, koska ei ole huomattavasti pienempi, kunhan alusta on halkaisijaltaan 60mm (sama kuin Mordor Trollilla), ja miniatyyriä on muuten konvertoitu Mordor Trollin oloiseksi.

 

Teemapisteet (0, 1, 2, tai 3 jokaisesta pelistä)

 

Teemapisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle teemapisteitä seuraavien ohjeiden mukaan:

 

3 pistettä: Loistava teema! Armeija sopii täydellisesti LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten esittämään kuvaan Keskimaasta. Se on mielenkiintoinen ja persoonallinen. Juuri tällaisia armeijoita haluat nähdä lisää turnauksissa.

 

2 pistettä: Hyvä teema. Armeija sopii hyvin LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten esittämään kuvaan Keskimaasta.

 

1 piste: Hieman ontuva teema. Teemassa on jokseenkin järkevä pohja, mutta siinä on jotain, mikä ei oikein tunnu sopivan LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten esittämään kuvaan Keskimaasta..

 

0 pistettä: Huono teema. Teemaa ei pysty mitenkään järkevästi perustelemaan LOTR-elokuvien, Tolkienin kirjallisuuden tai GW:n lähdeteosten avulla.