LOTR-turnaussäännöt (versio 1.3)

 

Turnauksen eteneminen

 

Ensimmäiselle pelikierroksella pelaajat arvotaan pelipareihin, ja heille ilmoitetaan myös pelipöydän numero, jossa peli pelataan. Pelaajat heittävät noppaa, suuremman luvun heittänyt pelaa Hyvän puolen armeijallaan, ja pienemmän luvun heittänyt Pahan puolen armeijallaan. Tasatilanteet uusitaan.

 

Toisella kierroksella pelaaja parit määräytyvät swiss-menetelmällä niin, että paras Hyvän Puolen pelaaja pelaa parasta Pahan Puolen pelaajaa vastaan, mutta pelaajat vaihtavat armeijoitaan, eli pelaaja joka pelasi ensimmäisen kierroksen Hyvän Puolen armeijallaan pelaa toisen kierroksen Pahan Puolen armeijalla.

 

Kolmella (ja seuraavilla parittomilla) kierroksella pelaajaparit muodostetaan swiss-menetelmällä normaalisti (armeijoista riippumatta). Armeijat määräytyvät kuten ensimmäisellä kierroksella.

 

Neljännellä (ja seuraavilla parillisilla kierroksilla) toimitaan kuten toisella pelikierroksella.

 

Jos turnauksessa on pariton määrä skenaariota, määräytyvät puolet viimeisellä kierroksella samoin, kuten ensimmäisellä kierroksella.

 

Peliparit järjestetään niin, että pelaajaan ei tarvitse pelata samaa vastustajaa vastaan uudestaan, ellei sekä skenaario että käytettävät armeijat ole erilaiset kuin aiemmalla kerralla. Jos kohtaat turnauksessa uudestaan aiemman vastustajasi, ota yhteys tuomariin. Pelipareja järjestetään tarpeen mukaan uudestaan.

 

Ongelmatilanteet

 

Turnauksen aikana mahdollinen epäselvien sääntöjen tulkinta tapahtuu ensisijaisesti pelaajien kesken sopimalla, mutta mikäli asiasta ei päästä yksimielisyyteen, kutsutaan tuomari avuksi. Tuomarin sana on lopullinen.

 

Tuomarille voi ilmoittaa myös, vastustaja pelaa laittomalla listalla. Mahdolliset laittomuudet johtavat pisteiden menetyksiin jokaista peliä kohti jonka pelaaja pelaa, eli laittomalla listalla on toisin sanoen mahdotonta voittaa turnausta, vaikka virhe olisikin ollut tahaton. Tarkista siis hinnat ja varusteet huolella, kun teet armeijalistaasi.

 

Maalaus, kuvaavuus ja konversiot

 

Miniatyyrien tulee olla täysin kuvaavia, jokaisella miniatyyrillä tulee näkyä samat varusteet, jotka sille on rosterissakin merkitty. Miniatyyrin ajatellaan aina kantavan profiilinsa standardivarusteita, mutta ylimääräiset aseet ja muut optiot tulee olla näkyvissä niin, että vastustaja voi päätellä miniatyyrin varustuksen sen ulkonäön perusteella.

 

Konversiot ovat sallittuja, kunhan ne ovat kuvaavia. Niiden tulee olla oikean kokoisella alustalla ja karkeasti ottaen samankokoisia kuin vastaava oikea miniatyyri. Esimerkiksi Cave Trollista konvertoitu Mordor Troll on sallittu, koska ei ole huomattavasti pienempi, kunhan alusta on halkaisijaltaan 60mm (sama kuin Mordor Trollilla), ja miniatyyriä on muuten konvertoitu Mordor Trollin oloiseksi.

                             

Jos huomaat, että vastustajan armeija ei noudata näitä sääntöjä, voit antaa yhtä astetta pienemmät teemapisteet.

 

Armeijalistat

 

 

Kun saavut turnaukseen, sinulla tulee olla selkeä armeijalista. Sen tulee sisältää kaikki armeijoittesi miniatyyrit, niiden pistehinnat ja mahdolliset varusteet. Laita myös oma nimesi ja puhelinnumerosi armeijalistaasi. Vastustajallasi on oikeus nähdä armeijalistasi ennen pelin aloittamista ja pelin aikana. Tuomarit eivät kerää listoja, mutta saattavat suorittaa pistokokeita. Lisäksi vastapelaajasi voivat huomauttaa mahdollisista virheistä tuomareille.

 

 

Armeijoiden rajoitukset

 

 

Turnauksessa sinulla tulee olla kaksi armeijaa - Hyvän ja Pahan puolen armeijat. Armeijoita koskevat seuraavat rajoitukset:

 

1: Armeijat muodostetaan käyttämällä Legions in Middle Earth (LoME)– kirjan armeijalistoja. Armeijat voivat olla valittuja yhdestä osastosta tai olla liittolaisarmeijoita, mutta tällä on merkitystä turnauksen teemapisteytykseen.

2: Käytetyt joukot voidaan valita niistä joukoista, jotka esiintyvät pelin kovakantisesta sääntökirjassa tai sen jälkeen julkaistuissa lisäosissa. Varsinaisen sääntökirjan A Shadow in the East -osastolta ei saa valita joukkoja koska A Shadow in the East-lisäosa sisältää niiden päivitetyt versiot.

3: Lisäksi sääntökirjan painovirheiden takia sallittuja joukkoja ovat King of the Dead sekä Army of the Dead (säännöt Mines of Moria -paketin sääntökirjassa tai netissä, linkki alla.)

http://uk.games-workshop.com/thelordoftherings/armyofthedead/1/

4: Niitä miniatyyrejä, joiden varsinaiset säännöt ovat vielä julkaisematta, mutta ne esiintyvät LoME – kirjassa, ei saa käyttää. Tämä koskee myös sellaisia varusteoptiota, joita ei varsinaisissa säännöissä vielä ole (esim. hevonen Gil-galadille tai rumpu Mordorin peikolle).

5: Niitä hahmoja, jotka eivät esiinny LoME – kirjassa, ei saa käyttää (Esim. Tom Bombadil, Kultamarja, Gollum jne.)

6: LoME-kirjassa esitetyt rajoitukset (Limits) ovat käytössä seuraavin poikkeuksin:.

I: Maksimissaan 610 pistettä voi käyttää toiseen armeijaan. Loput pisteistä voi käyttää toiseen armeijaan, kuitenkin niin, että armeijoissa saa olla yhteensä maksimissaan 1200 pisteellä joukkoja. 

II: Yhdessä armeijassa pitää olla 3 - 50 miniatyyriä.

III: Kummankin armeijan tulee sisältää vähintään 200 pisteen edestä sankareita (Hero) ja lipunkantajia (Warriors with Banner), mutta ylärajaa näille ei ole. Sekä lipunkantajan että itse lipun hinta lasketaan tähän rajaan. Goblinien rumpu ja hobittien viestitorvien kantajat (signal horn) lasketaan myös tähän rajaan. Armeijassa on kuitenkin oltava vähintään yksi sankari jokaista liittoutunutta osastoa kohti, kuten LoME:n säännöissä kerrotaan. 

III:. Itse sotakoneita ei lasketa 50 miniatyyrin rajaan, mutta niiden miehistöt lasketaan.

7: Mitään ”Common Scenario Specific Special Rules–osion sääntöjä ei käytetä turnauksessa, ellei skenaarion kuvauksessa niistä erikseen mainita

 

Tärkeät lisäykset tai muutokset sääntöihin

 

Alla listattuja jousiampujia koskevat seuraavat sääntölisäykset:

 Rohanin, Haradin ja Khandin ratsastajista (tavalliset ja palkkasoturit) ainoastaan ne, joilla on vain jousi kädessä, lasketaan varustautuneiksi jousin. Niitä joilla jousi on selässä, ei lasketa jousimiehiksi, eivätkä he voi käyttää jousiaan, mutta miniatyyrin pistehinta säilyy samana. HUOM! Tämä on vaihtoehtoinen sääntö, eli pelaajan tulee ennen peliä ilmoittaa vastustajalleen, onko hän käyttänyt tätä sääntöä armeijoissaan vai ei.

 

Grimaa koskevat seuraavat sääntölisäykset:

A. Grima paljastuu automaattisesti, jos minkä tahansa vuoron alussa hänen vaikutusalueensa sisällä (6”/12 cm) on kaksi kertaa enemmän Pahan puolen miniatyyrejä kuin Hyvän puolen miniatyyrejä.

B. Sen jälkeen kun Grima on paljastunut, hänen Mightia koskeva erikoissääntönsä ei enää toimi.

C. Grima ei voi vallata objektiiveja tehtävissä (esim. Take and Hold tai Domination) tai lasketa koskaan Recoinnoitre – skenaarion objektiiveihin. Hän ei myöskään voi olla pakenija Cornered! – skenaariossa.

 

Rohan Outridereitä koskee seuraava sääntölisäys:

Rohan Outridereitä saa olla maksimissaan kuusi kappaletta sellaisessa listassa, jossa on myös Gamling, joka on varustettu Royal Banner of Rohanilla.

 

Armeijoita, jotka pystyvät ampumaan jousilla (kaikki jousityypit, mukaan lukien varsijouset) 20 laukausta tai sen yli vuorossa, koskee seuraava sääntölisäys:

Pelaaja saa ampua armeijallaan maksimissaan 20 laukausta jousilla/varsijousilla yhdessä vuorossa. Enempää laukauksia ei saa ampua. Kun armeija on Broken, armeijalla saa ampua maksimissaan 10 laukausta jousilla/varsijousilla yhdessä vuorossa.

 

Skenaariot

 

Turnauksessa pelataan ennalta määritetyt skenaariot, jotka löytyvät joko pelin sääntökirjasta tai Legions of Middle Earth - kirjasta (Take and Hold - skenaariosta pelataan LoME-kirjan versiota). Tarkempi aikataulu on esitetty erikseen. Maasto on järjestäjien valmiiksi asettelema, eikä sen järjestystä saa muuttaa. Pelaajien tulee ennen pelin alkua sopia mitä mikäkin maasto edustaa ja miten se vaikuttaa pelissä. Turnausskenaarioissa maastoja ei voi tuhota. Jos olet pelannut jo pöydällä, pyydä tuomareita vaihtamaan pöytääsi tai muuttamaan maastoasetelmaa. Skenaario pitää pelata määrätyn peliajan puitteissa. Kesken oleva kierros pelataan loppuun peliajan umpeuduttua, mutta uutta kierrosta ei enää saa aloittaa.

 

Skenaarioiden maksimipeliajat ovat:

 

Relief Force:                      1h 45min

Pitched Battle:                   1h 45min

Cornered!:                         1h 15min

Meeting Engagement:      1h 45min

Domination:                       2h

Take and Hold:                  2h

To Kill a King:                   1h 45min

Reconnoitre:                      1h 45min


Kaikki skenaariot pelataan 4’ x 4’ kokoisilla pöydillä. Lisäksi seuraavia tarkennuksia ja lisäyksiä käytetään:

 

Pitched Battle

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

 

Cornered!

1: Pakenija lasketaan poistuneeksi kentältä, kun sen alusta ylettää kentän reunaan.

2: Gobliinien rumpu, sotakone tai osa sen miehistöä eivät voi olla pakenijoita. Seuraavaksi kallein miniatyyri on pakenija.

3:Jos pakenija on mumak, itse mumakiin tulleen vammat lasketaan. Howdahiin tai Commanderiin/Mahudiin tulleita vammoja ei lasketa.

 

Meeting Engagement

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

 

Domination

1: Jos mumak on kiinni vallattavassa kohteessa pelin lopussa, lasketaan itse norsun, Commanderin/Mahudin ja kaikkien kyydissä olevien haradilaisten olevan kiinni vallattavassa kohteessa.

 

Take and Hold

1: Jos pelaaja pelaa mumakilla, hän saa ennen pelin alkua pelaaja päättää, kuinka paljon Haradrim Warrioreja hänellä on mumakin kyydissä. Näille ei heitetä omaa Reinforcements-heittoa, vaan ne saapuvat mumakin mukana. Mumakilla ei voi vallata kohdetta, koska sen alusta ei mahdu kokonaan alueelle. Myös kyydissä oleva haradilaiset ovat liian kaukana vallatakseen kohdetta.

 

To Kill a King

1: Jos armeijan leader on mumak, pitää itse norsu tappaa.. Howdahiin tai Commanderiin/Mahudiin tulleita vammoja ei lasketa.

 

Reconnointre

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

2: Jos mumak poistuu kentältä vastustajan päädystä, lasketaan itse norsun, Commanderin/Mahudin ja kaikkien kyydissä olevien haradilaisten täyttäneen tehtävän objektiivit.

 

Turnauksen pisteytys

 

Pelikierroksia pelataan ennalta määrätty määrä, joista jokaisella pelataan yksi peli. Jokaisesta pelistä saa pelipisteitä, maalauspisteitä ja teemapisteitä alla olevien ohjeiden mukaan. Jokaisen pelikierroksen jälkeen pelaajat tuovat turnauksen alussa saamansa kaavakkeet tuomarille, joka päivittää tulokset.

 

Turnauksen voittaa se pelaaja, joka saa eniten pisteitä alla olevista kategorioista. Turnauksen jälkeen kaikki pelaajan saamat pisteet lasketaan yhteen, ja se pelaaja, jolla on eniten pisteitä, on turnauksen voittaja. Tasapelin sattuessa voittaja on se pelaaja, kummalla on enemmän pelipisteitä (jos tilanne on vieläkin tasan, ratkaistaan voittaja teemapisteiden perusteella ja tämänkin ollessa tasan arvalla).

 

Pelipisteet (0, 5, 10, 15 tai 20 jokaisesta pelistä)

 

Pelin lopputuloksen perusteella jaetaan pisteitä seuraavasti:

 

Merkittävä voitto 20-0

Marginaalinen voitto 15-5

Tasapeli 10-10

Luovutus 20-0

 

Voiton taso määräytyy skenaariossa esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

 

Maalauspisteet (0, 1, 2 tai 3 jokaisesta pelistä)

 

Maalauspisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle maalauspisteitä seuraavan ohjeen mukaan:

 

3 pistettä: Koko armeija on maalattu ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on yksityiskohtaista ja hienoa.

 

2 pistettä: Koko armeija on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on kohtalaista.

 

1 piste: Armeijan maalaus ja alustojen viimeistely on kohtalaista. Yli 3/4 armeijan miniatyyreista on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja näiden alustat viimeisteltyjä.

 

0 pistettä: Enemmän kuin 1/4 armeijasta on maalaamatta tai selvästi kesken.

 

Teemapisteet (0, 3, 5, 6  tai 7 jokaisesta pelistä)

 

Teemapisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle teemapisteitä seuraavien ohjeiden mukaan:

 

7 pistettä: Armeija on tehty LoME – kirjan sääntöjen mukaisesti, käyttäen vain yhtä armeijalistaa (Esim. White Tower of Ecthelion).

 

6 pistettä: Armeija on tehty LoME – kirjan sääntöjen mukaisesti, käyttäen maksimissaan kahta armeijalistaa samasta osastosta, olettaen että nämä listat saavat liittoutua keskenään. (Esim. Gondor - White Tower of Ecthelion + Rangers of Ithilien).

 

5 pistettä: Teema on muodostettu LoME – kirjan liittolaissääntöjen mukaisesti, ja teemalle löytyy selkeät perustelut kirjasta tai elokuvasta, mutta se ei silti täytä 6 tai 7 pisteen kriteerejä. Esimerkiksi hyvin suunnitellut liittolaisarmeijat eri osastoista saavat 5 pistettä.

 

3 pistettä: Teema on muodostettu LoME – kirjan liittolaissääntöjen mukaisesti, mutta teemaa ei suoranaisesti pysty perustelemaan kirjan tai leffan tapahtumien perusteella.

 

0 pistettä: Teema on muodostettu LoME – kirjan liittolaissääntöjen ulkopuolelta.

 

Tarkennukset Legions of Middle Earth  - kirjan armeijalistoihin

Fellowship of the Ring

Jos armeijasi koostuu vain yhdestä LoME-kirjan armeijalistasta, on siihen mahdollista ottaa hahmoja Fellowship of the Ring – listastasta ilman, että lista lasketaan liittolaislistaksi. Vaatimuksena kuitenkin on, että lisättyjen hahmojen tulee sopia selkeästi armeijan teemaan (joko kirjan tai elokuvan mukaan). Jos tilanne ei ole vastustajasi mielestä näin, hänellä on oikeus antaa pisteitä normaalien sääntöjen mukaan.

 

Esimerkkejä: Legolas ja Gimli Grey Company – listassa tai Merri ja Pippin Fangorn – listassa.

 

Champions of Good

 

Seuraavat Wanderers of the Wild – listan hahmot lasketaan oman osastonsa lisäksi kuuluvan lisäksi seuraaviin armeijalistoihin:

 

Gildor Inglorion, Bilbo Baggins, Glorfindel =  Rivendell

Murin and Drar = Erebor

Smeagol = Mikä tahansa armeija, jossa on Frodo Baggins.

 

Lisäksi ”The Eagles of the Misty Mountains - armeijalistan lasketaan olevan yksi Woodland Realms – osion armeijalistoista, joten yksittäinen armeijalista Woodland Realms – osiosta liittoutuneena kotkien kanssa oikeuttaa kuuteen teemapisteeseen.

 

Champions of Evil

 

Seuraavat Champions of Evil – listan hahmot lasketaan oman osastonsa lisäksi kuuluvan lisäksi seuraaviin armeijalistoihin:

 

Balrog = Moria tai The Dwellers Below

Nazgulit = Angmar, Cirith Ungol, The Black Gate, Dol Guldur, Minas Morgul tai Barad-dur.