LOTR-turnaussäännöt (versio 1.2)

 

Armeijalistat

 

Kun saavut turnaukseen, sinulla tulee olla selkeä armeijalista. Sen tulee sisältää kaikki armeijoittesi miniatyyrit, niiden pistehinnat ja mahdolliset varusteet. Laita myös oma nimesi ja puhelinnumerosi armeijalistaasi. Vastustajallasi on oikeus nähdä armeijalistasi ennen pelin aloittamista ja pelin aikana. Tuomarit eivät kerää listoja, mutta saattavat suorittaa pistokokeita. Lisäksi vastapelaajasi voivat huomauttaa mahdollisista virheistä tuomareille.

 

Armeijoiden rajoitukset

 

Turnauksessa sinulla tulee olla kaksi armeijaa - Hyvän ja Pahan puolen armeijat. Armeijoita koskevat seuraavat rajoitukset:

 

1: Maksimissaan 610 pistettä voi käyttää toiseen armeijaan. Loput pisteistä voi käyttää toiseen armeijaan, kuitenkin niin, että armeijoissa saa olla yhteensä maksimissaan 1200 pisteellä joukkoja. 

2: Käytetyt joukot voidaan valita niistä joukoista, jotka esiintyvät pelin kovakantisesta sääntökirjassa tai seuraavissa lisäosissa: Fellowship of the Ring, A Shadow in the East, The Fall of the Necromancer Varsinaisen sääntökirjan A Shadow in the East -osastolta ei saa valita joukkoja koska A Shadow in the East-lisäosa sisältää niiden päivitetyt versiot.

3: Lisäksi sääntökirjan painovirheiden takia sallittuja joukkoja ovat King of the Dead sekä Army of the Dead (säännöt Mines of Moria -paketin sääntökirjassa tai netissä, linkki alla.)

http://uk.games-workshop.com/thelordoftherings/armyofthedead/1/

4: Yhdessä armeijassa saa olla maksimissaan 50 miniatyyriä.

5: Kummankin armeijan tulee sisältää vähintään 200 pisteen edestä sankareita (Hero) ja lipunkantajia (Warriors with Banner), mutta ylärajaa näille ei ole. Armeijassa on kuitenkin oltava vähintään yksi sankari. Sekä lipunkantajan että itse lipun hinta lasketaan tähän rajaan. Goblinien rumpu ja hobittien viestitorvien kantajat (signal horn) lasketaan myös tähän rajaan.

6: Paha armeija ei saa sisältää Klonkkua tai Veden Vartijaa. Hyvä armeija ei saa sisältää Tom Bombadilia tai Kultamarjaa. Grima Käärmekielen saa ottaa jäljempänä mainituin muutoksin.

7: Sotakoneiden (Siege Engine) määrällä ei ole rajoitusta. Itse sotakoneita ei lasketa 50 miniatyyrin rajaan, mutta niiden miehistöt lasketaan.

8: Mitään ”Common Scenario Specific Special Rules–osion sääntöjä ei käytetä turnauksessa, ellei skenaarion kuvauksessa niistä erikseen mainita

9: Maksimissaan kolmasosa (pyöristä alas) armeijan miniatyyreistä saa olla aseistautunut jousin tai varsijousin. Mahdollista sotakonetta tai sen miehistöä ei lasketa tähän rajaan, kuten ei myöskään heittoaseita, tai Throw Stones –kyvyn omaavia miniatyyrejä.

 

 

HUOM! Vaihtoehtoinen sääntö (Pelaajan tulee ennen peliä ilmoittaa vastustajalleen, onko hän käyttänyt tätä sääntöä armeijoissaan vai ei): Rohanin, Haradin ja Khandin ratsastajista (tavalliset ja palkkasoturit) sekä Pohjoisen Samoojista (Dunedain ja Rangers of the North) ainoastaan ne, joilla on vain jousi kädessä, lasketaan varustautuneiksi jousin. Niitä joilla jousi on selässä tai jousen ohella muita aseita kädessä, ei lasketa jousimiehiksi, eivätkä he voi käyttää jousiaan, mutta miniatyyrin pistehinta säilyy samana.

 

HUOM! Grimaa koskevat seuraavat sääntölisäykset:

A. Grima paljastuu automaattisesti, jos minkä tahansa vuoron alussa hänen vaikutusalueensa sisällä (6”/12 cm) on kaksi kertaa enemmän Pahan puolen miniatyyrejä kuin Hyvän puolen miniatyyrejä.

B. Sen jälkeen kun Grima on paljastunut, hänen Mightia koskeva erikoissääntönsä ei enää toimi.

 

Maalaus, kuvaavuus ja konversiot

 

Miniatyyrien tulee olla täysin kuvaavia, jokaisella miniatyyrillä tulee näkyä samat varusteet, jotka sille on rosterissakin merkitty. Miniatyyrin ajatellaan aina kantavan profiilinsa standardivarusteita, mutta ylimääräiset aseet ja muut optiot tulee olla näkyvissä niin, että vastustaja voi päätellä miniatyyrin varustuksen sen ulkonäön perusteella.

 

Konversiot ovat sallittuja, kunhan ne ovat kuvaavia. Niiden tulee olla oikean kokoisella alustalla ja karkeasti ottaen samankokoisia kuin vastaava oikea miniatyyri. Esimerkiksi Cave Trollista konvertoitu Mordor Troll on sallittu, koska ei ole huomattavasti pienempi, kunhan alusta on halkaisijaltaan 60mm (sama kuin Mordor Trollilla), ja miniatyyriä on muuten konvertoitu Mordor Trollin oloiseksi.

                             

Jos huomaat, että vastustajan armeija ei noudata näitä sääntöjä, voit antaa yhtä astetta pienemmät teemapisteet.

 

Turnauksen eteneminen

 

Ensimmäiselle pelikierroksella pelaajat arvotaan pelipareihin, ja heille ilmoitetaan myös pelipöydän numero, jossa peli pelataan. Se pelaaja, jonka nimi ilmoitetaan listassa vasemmalla puolella, pelaa kierroksen käyttäen Hyvän Puolen armeijaansa, ja toinen pelaaja käyttää Pahan Puolen armeijaansa.

 

Toisella kierroksella pelaaja parit määräytyvät swiss-menetelmällä niin, että paras Hyvän Puolen pelaaja pelaa parasta Pahan Puolen pelaajaa vastaan, mutta pelaajat vaihtavat armeijoitaan, eli pelaaja joka pelasi ensimmäisen kierroksen Hyvän Puolen armeijallaan pelaa toisen kierroksen Pahan Puolen armeijalla.

 

Kolmella (ja seuraavilla parittomilla) kierroksella pelaajaparit muodostetaan swiss-menetelmällä normaalisti (armeijoista riippumatta). Armeijat määräytyvät kuten ensimmäisellä kierroksella.

 

Neljännellä (ja seuraavilla parillisilla kierroksilla) toimitaan kuten toisella pelikierroksella.

 

Peliparit järjestetään niin, että pelaajaan ei tarvitse pelata samaa vastustajaa vastaan uudestaan, ellei sekä skenaario että käytettävät armeijat ole erilaiset kuin aiemmalla kerralla. Jos kohtaat turnauksessa uudestaan aiemman vastustajasi, ota yhteys tuomariin. Pelipareja järjestetään tarpeen mukaan uudestaan.

 

Ongelmatilanteet

 

Turnauksen aikana mahdollinen epäselvien sääntöjen tulkinta tapahtuu ensisijaisesti pelaajien kesken sopimalla, mutta mikäli asiasta ei päästä yksimielisyyteen, kutsutaan tuomari avuksi. Tuomarin sana on lopullinen.

 

Tuomarille voi ilmoittaa myös, vastustaja pelaa laittomalla listalla. Mahdolliset laittomuudet johtavat pisteiden menetyksiin jokaista peliä kohti jonka pelaaja pelaa, eli laittomalla listalla on toisin sanoen mahdotonta voittaa turnausta, vaikka virhe olisikin ollut tahaton. Tarkista siis hinnat ja varusteet huolella, kun teet armeijalistaasi.

 

Skenaariot

 

Turnauksessa pelataan ennalta määritetyt skenaariot, jotka löytyvät pelin sääntökirjasta. Tarkempi aikataulu on esitetty sääntöpaketin alussa. Maasto on järjestäjien valmiiksi asettelema, eikä sen järjestystä saa muuttaa. Pelaajien tulee ennen pelin alkua sopia mitä mikäkin maasto edustaa ja miten se vaikuttaa pelissä. Turnausskenaarioissa maastoja ei voi tuhota. Jos olet pelannut jo pöydällä, pyydä tuomareita vaihtamaan pöytääsi tai muuttamaan maastoasetelmaa. Skenaario pitää pelata määrätyn peliajan puitteissa. Kesken oleva kierros pelataan loppuun peliajan umpeuduttua, mutta uutta kierrosta ei enää saa aloittaa.

 

Skenaarioiden maksimipeliajat ovat:

 

Relief Force:                      1h 45min

Take and Hold:                  2h

Cornered!:                         1h 15min      

Pitched Battle:                   1h 45minKaikki skenaariot pelataan sääntökirjan ohjeista poiketen 4’ x 4’ kokoisilla pöydillä. Lisäksi seuraavia tarkennuksia ja lisäyksiä käytetään:

 

Take and Hold

1: Priority arvotaan ensimmäisellä kierroksella, se ei ole automaattisesti Hyvällä puolella.

2: Jos pelaaja pelaa mumakilla, hän saa ennen pelin alkua pelaaja päättää, kuinka paljon Haradrim Warrioreja hänellä on mumakin kyydissä. Näille ei heitetä omaa Reinforcements-heittoa, vaan ne saapuvat mumakin mukana. Mumakilla ei voi vallata kohdetta, koska sen alusta ei mahdu kokonaan alueelle. Myös kyydissä oleva haradilaiset ovat liian kaukana vallatakseen kohdetta.

3: Grima ei voi vallata kohdetta

 

Cornered!

1: Pakenija lasketaan poistuneeksi kentältä, kun sen alusta ylettää kentän reunaan.

2: Grima, gobliinien rumpu, sotakone tai osa sen miehistöä eivät voi olla pakenijoita. Seuraavaksi kallein miniatyyri on pakenija.

3:Jos pakenija on mumak, itse mumakiin tulleen vammat lasketaan. Howdahiin tai Commanderiin/Mahudiin tulleita vammoja ei lasketa.

 

Pitched Battle

1: Peli pelataan siihen asti, kunnes toinen armeija pienenee kolmannekseen alkuperäisestä lukumäärästään (ei neljännekseen, kuten alkuperäisissä säännöissä).

 

Turnauksen pisteytys

 

Pelikierroksia pelataan ennalta määrätty määrä, joista jokaisella pelataan yksi peli. Jokaisesta pelistä saa pelipisteitä, maalauspisteitä ja teemapisteitä alla olevien ohjeiden mukaan. Jokaisen pelikierroksen jälkeen pelaajat tuovat turnauksen alussa saamansa kaavakkeet tuomarille, joka päivittää tulokset.

 

Turnauksen voittaa se pelaaja, joka saa eniten pisteitä alla olevista kategorioista. Turnauksen jälkeen kaikki pelaajan saamat pisteet lasketaan yhteen, ja se pelaaja, jolla on eniten pisteitä, on turnauksen voittaja. Tasapelin sattuessa voittaja on se pelaaja, kummalla on enemmän pelipisteitä (jos tilanne on vieläkin tasan, ratkaistaan voittaja teemapisteiden perusteella ja tämänkin ollessa tasan arvalla).

 

Pelipisteet (0, 5, 10, 15 tai 20 jokaisesta pelistä)

 

Pelin lopputuloksen perusteella jaetaan pisteitä seuraavasti:

 

Merkittävä voitto 20-0

Marginaalinen voitto 15-5

Tasapeli 10-10

Luovutus 20-0

 

Voiton taso määräytyy skenaariossa esitettyjen vaatimusten mukaisesti.

 

Maalauspisteet (0, 1, 2 tai 3 jokaisesta pelistä)

 

Maalauspisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa ennen peliä vastustajansa armeijalle maalauspisteitä seuraavan ohjeen mukaan:

 

3 pistettä: Koko armeija on maalattu ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on yksityiskohtaista ja hienoa.

 

2 pistettä: Koko armeija on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja alustat on viimeistelty. Maalausjälki on kohtalaista.

 

1 piste: Armeijan maalaus ja alustojen viimeistely on kohtalaista. Yli 3/4 armeijan miniatyyreista on maalattu käyttäen vähintään neljää eri väriä ja näiden alustat viimeisteltyjä.

 

0 pistettä: Enemmän kuin 1/4 armeijasta on maalaamatta tai selvästi kesken.

 

Teemapisteet (0, 3, 5 tai 7 jokaisesta pelistä)

 

Teemapisteitä jaetaan siten, että jokainen pelaaja antaa vastustajansa armeijalle teemapisteitä. 7 pistettä saa automaattisesti siinä tapauksessa, kun armeija on koottu sääntöpaketin lopussa olevien teemaohjeiden mukaan yhdestä osastosta. Muissa tapauksissa vastustaja arvioi armeijan teeman alla olevien ohjeiden mukaisesti:

 

5 pistettä: Teemalle löytyy selkeät perustelut kirjasta tai elokuvasta, mutta se ei silti täytä 7 pisteen kriteerejä. Esimerkiksi hyvin suunnitellut liittolaisarmeijat saavat 5 pistettä.

 

3 pistettä: Teema on pääasiassa kirjan tai elokuvan mukainen, mutta siinä jotain, mikä ei tavalla tai toisella kuulu mukaan. Esimerkiksi liittolaisarmeijat, joiden joltain osastolta puuttuu sen osaston sankari johtamasta, kuuluu tähän luokkaan.

 

0 pistettä: Teema on täysin mahdoton. Se sisältää esimerkiksi eri aikakausilla eläneitä hahmoja tai täysin sekalaisesti sankareita ja sotilaita eri osastoista.

 

 

 

Teemaohjeet

 

Näiden ohjeiden noudattaminen on vapaaehtoista, mutta niitä seuraamalla on mahdollista varmistaa 7 pistettä teemasta. Nämä teemaohjeet perustuvat löyhästi Sääntökirjan teemajakoihin, mutta niihin on tullut melko paljon muutoksia. Alla olevissa taulukoissa on listattu eri teemat.

 

Joidenkin armeijavaihtoehtojen alla on useita teemaosioita, joita on merkitty kirjaimella. Yleensä tämä tarkoittaa eri aikakausia tai sijainteja. Joissakin tapauksissa ne tarkoitettu pois sulkemaan tiettyjä yhdistelmiä, koska tietty hahmo kuolee tarinassa ennen kuin se kohtaa muita. Näin ollen teemaohjeen mukaan tehdyssä armeijassa pitää valita yksi näistä teemaosiosta, ja noudattaa sen ohjeita. Esimerkiksi jos valitset armeijaksesi Mordor, ja alaryhmäksi Angmar (C), voit ottaa armeijaasi vain niitä sankareita ja sotureita, jotka on listattu Mordor-sarakkeessa ja joilla on C-kirjain merkittynä. Merkintä (ALL) tarkoittaa, että kyseinen yksikkö sopii kaikkiin armeijan alaryhmiin.

 

 

 

Pahan puolen armeijat

Mordor

A= 2nd Age

B= Main Force, 3rd Age

C= Cirith Ungol

 

The Dark Lord Sauron (A)

The Mouth of Sauron*(B)

Gothmog ( B)

The Witch-king of Angmar* (A, B)

The Ringwraiths* (ALL)

Khamul the Easterling* (A, B)

Shelob (C)

Orc Shaman (ALL)

Grishnakh (B)

Shagrat (C)

Gorbag (C)

Orc Captain (ALL)

Mordor Uruk-hai Captain (B, C)

Mordor Troll Chieftain (A, B)

Orc Warrior (ALL)

Morannon Orc (B, C)

Warg Rider (ALL)

Wild Warg (ALL)

Orc Tracker (A, B, C)

Mordor Uruk-hai (B, C)

Mordor Troll (A, B)

Mordor War Catapult (B)

Mordor Siege Bow (B)

 

*(Cannot take Fellbeast in

 Angmar-list)

 

Isengard

A= Main Force

B= Amon Hen

C= Scouring of the Shire

 

Saruman (A)

Grima Worntongue (A,)

Sharkey and Worm (C)

Lurtz (B)

Uruk-hai Shaman (A, B)

Sharku (A,)

Uruk-hai Scout Captain* (A, B)

Uruk-hai Captain (A)

Grishnakh (B)

Orc Captain (A, B, C)

Wild Men Chieftain (A,  C)

Uruk-hai Scout (A, B)

Uruk-hai Warrior (A)

Uruk-hai Berserker (A)

Orc Warrior (A, B, C)

Wild Men of Dunland (A, C)

Warg Rider (A,)

Wild Warg (A)

Ruffians (A, C)

Uruk-hai Demolition Team (A)

Uruk-hai Siege Assault Ballista (A)

 

*(No heavy armour or crossbow)

 

Moria

 

The Balrog

Durburz

Moria Goblin Shaman

Moria Goblin Captain

Moria Goblin Warrior

Cave Troll

Moria Goblin Drum

 

Misty Mountains

 

Goblin King (Durburz)

Moria Goblin Shaman

Moria Goblin Captain

Wild Warg Chieftain

Moria Goblin Warrior

Cave Troll

Moria Goblin Drum

Wild Wargs

 

Rhûn and Khand

 

Khamul the Easterling

Easterling Captain

Khandish King (Max 2 per Army)

Khandish Chieftain

Khandish Mercenary Chieftain

Easterling Warrior

Easterling Kataphrakt

Khandish Charioteer

Khandish Horsemen

Khandish Warrior

Khandish Mercenary Horsemen

Khandish Mercenary

 

Harad

A= Other

B= Late 3rd Age

 

Suladan, The Serpent Lord (B)

Haradrim King* (A)

Haradrim Chieftain (A, B)

Hasharin (A, B)

Mumakil of Harad (A, B)

Haradrim Warrior (A, B)

Haradrim Raider   (A, B)

 

*(Only 1 per Army)

Dol Guldur

 

Sauron the Necromancer

Khamul the Easterling*

The Ringwraiths*

Castellans of Dol Guldur

The Spider Queen

Orc Shaman

Orc Captain

Mordor Troll Chieftain

Wild Warg Chieftain

Orc Warrior

Warg Rider

Wild Warg

Mordor Troll

Giant Spiders

Bat Swarms

 

*(Cannot take Fellbeast in

 Dol Guldur -list)

 

Angmar

 

The Witch-king of Angmar*

The Ringwraiths*

Orc Shaman

Orc Captain

Barrow-wight

Wild Warg Chieftain

Orc Warrior

Warg Rider

Wild Warg

Cave Troll

 

*(Cannot take Fellbeast in

 Angmar-list)

 

 

 

Hyvän puolen armeijat

The Fellowship

 

Frodo Baggins

Sam Gamgee

Meriadock Brandybuck

Peregrin Took

Aragorn/Strider

Gandalf the Grey

Legolas

Gimli

Boromir of Gondor

 

The Shire

A= Early Days

B= Late 3rd  Age

C=After War of the Ring

 

Gandalf the Grey (A, B)

Gandalf the White (C)

Bilbo Baggins (B)

Frodo Baggins (B)

Sam Gamgee (B)

Meriadock Brandybuck (B)

Peregrin Took (B)

Frodo of the Nine Fingers (C)

Samwise the Brave (C)

Meriadock, Knight of the Mark (C)

Peregrin, Guard of the Citadel (C)

Farmer Maggot (B, C)

Paladin Took (B, C)

Lobelia Sackville-Baggins (B, C)

Fredegar Bolger (B, C)

Bandobras Took (A)

Dunedain (A, B, C)

Rangers of the North (ALL)

Hobbit Militia (ALL)

Hobbit Achers (ALL)

Shirrifs (ALL)

 

Men of Numenor

A=Other

B= Late 2nd Age

 

Elendil (B)

Isildur (B)

King of Men (A) (Only 1 per Army)

Captain of Numenor (A, B)

Warriors of Numenor (A, B)

 

 

 

 

Gondor

A=Other

B= Before War of the Ring

C= War of the Ring

D= Early 4th Age

 

Aragorn/Strider (C)

Aragorn, King Elessar (D)

Boromir, Captain of the White Tower (B)

Denethor (B, C)

Faramir (B, C, D)

Gandalf the Grey (B)

Gandalf the White (C)

Beregond (B, C, D)

Peregrin, Guard of the Citadel (C, D)

Captain of Minas Tirith (ALL)

Damrod (B, C, D)

Madril (B, C)

Cirion (B, C, D)

King of Men (A) (Only 1 per Army)

Warrior of Minas Tirith (ALL)

Ranger of Gondor (ALL)

Knight of Minas Tirith (A, B, C, D)

Guard of the Fountain Court (A, B, C, D)

Citadel Guard (ALL)

Avenger Bolt Thrower (A, B, C, D)

Battlecry Trebuchet (A, B, C, D)

 

 

Southern Fiefdoms

 

Prince Imrahil

Captain of Dol Amroth

Captain of Fiefdoms*

Knight of Dol Amroth

Men-at-Arms of Dol Amroth**

Fiefdom Warriors ***

(*Captain of Rohan)

(**Warriors of Minas Tirith) (***Warriors of Rohan)

 

The Dwarf Holds

A=Other

B= Erobor

C= Balin’s Quest to Moria

 

Gimli (B)

Dain Ironfoot (B)

Balin (without Durin’s Axe) (B, C)

Balin (with Durin’s Axe) (C)

Murin and Drar (B)

Dwarf King (A) (Only 1 per Army)

Dwarf Captain (ALL)

Dwarf Warrior (ALL)

Khazad Guard (ALL)

 

Dunharrow

 

Aragorn/Strider

Legolas

Gilmi

Elladan & Elrohir

Halbarad

Rangers of North

Dunedain

King of the Dead

Army of the Dead

 

 

Rohan

A= Other

B= Late 3rd Age

C= Early 4th Age

D= The Beginning

 

Theoden (B)

Eomer (B, C)

Eowyn (B, C)

Gamling (B, C)

Meriadock, Knight of the Mark (B, C)

Captain of Rohan (ALL)

Eorl the Young (D)

King of Men (A) (One per Army)

Warrior of Rohan (ALL)

Rider of Rohan (ALL)

Rohan Royal Guard (ALL)

 

 

The White Council

 

Saruman the White

Gandalf the Grey

Radagast the Brown

Thranduil

Legolas

Elrond

Galariel

Galadriel, Lady of the Galadhrim

Celeborn

Glorfindel

Glorfindel, the Lord of the West

Erestor

Arwen Evenstar

Círdan

Wood Elven Captain

Wood Elf Warrior

Wood Elf Sentinel

 

The Elven Havens

A=2nd Age

B= 3rd Age

 

Elrond (A, B)

Glorfindel (A, B)

Glorfindel, Lord of the West (A, B)

Arwen Evenstar (B)

Elladan and Elrohir (B)

Gil-Galad (A)

Círdan (A, B)

Gildor Ingolorion (A, B)

Elven Captain (A, B)

Elf Warrior* (A, B)

*(Armour can not be taken, but Heavy Armour can)

 

 

The Woodland Realms

 

Galadriel

Galadriel, Lady of the Galadhrim

Celeborn

Haldir

Elven Captain

Radagast the Brown

Gwaihir

Treebeard

Great Eagle

Elf Warrior*

*(Heavy Armour or Shied can not be taken)

 

 

Mirkwood

 

Thranduil

Legolas

Wood Elven Captain

Gwaihir

Great Eagle

Wood Elf Warrior

Wood Elf Sentinel